Politele de asigurare rca raman in continuarea cea mai mare parte din totalul de asigurari generale ce se incheie pe teritoriul Romaniei. Ce insemna in cifre? Cine detine cel mai mult din piata? Pe ce perioade se incheie cele mai multe polite rca?
Clasa A10, Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (asigurarile rca si cmr), cu un volum al indemnizatiilor brute platite de 906.284.244lei, reprezinta 57% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale si au inregistrat o crestere cu 6,4% fata de trimestrul I 2020.
La 31 martie 2021, pe piata asigurarilor isi desfasurau activitatea urmatorii 9 asiguratori autorizati de ASF pentru activitati de asigurare RCA: Allianz-Tiriac Asigurari SA, Asigurarea Romaneasca – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, Euroins Romania Asigurare – Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurari SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA si Uniqa SA.
Cota de piata
La finalul primului trimestru al anului 2021, gradul de concentrare se mentine ridicat pentru primii asiguratori din top, astfel ca primii 2 asiguratori cumulau aproximativ 77% din portofoliul de asigurari RCA din Romania: CITY INSURANCE 45,62% si EUROINS 31,17%. Pe toti asiguratorii politele de asigurare rca au fost distribuite astfel:
La 31 martie 2021, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni, respectiv 12 luni. In ultimii ani, s-a remarcat o tendinta ascendenta pentru politele de asigurare rca cu valabilitatea de o luna.
Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienti, in trimestrul I 2021, ponderea contractelor incheiate cu persoane fizice la nivelul intregii piete s-a mentinut la nivelul de aproximativ 80% in timp ce persoanele juridice au avut o pondere de 20%.
Evolutia primei medii pentru asigurarea RCA
Pe ansamblul intregii piete, la 31 martie 2021, prima medie RCA anualizata a ramas constanta, in jurul valorii de 632 lei. In cel de-al 2-lea trimesctru al anului 2021 se preconizeaza cresteri ale tarifelor rca avand in vedere rata de dauna inregistrata in primul trimestru.